Smushi – smørrebrød version 2.0

Billede

Når jeg tænker dansk madkultur, tænker jeg ofte på ting, som jeg ikke er stødt på andre steder. Et godt eksempel er smørrebrøddet, som har fået en renæssance de sidste par år – først hjulpet på vej af smørrebrødsstedet Aamans, og bagefter det nyeste skud på stammen: Smushi!

Smushi lyder som sushi, men tro ikke, at smørrebrøddet så indeholder ris og tang! Navnet handler bare om at smushi bruger æstetikken fra sushi, så man laver små fine madder med smukke detaljer – måske lidt ulig traditionel dansk mad, som tit er en dynge af kartofler og sovs.

Og lige præcis de æstetisk appetitlige smushier lavede jeg og de andre elever på Suhrs Madakademi (en højskole midt i København) lige inden påskeferien. Jeg har ikke været elev på skolen så længe og ærlig talt? Jeg gik sgu lidt i panik, da lærerne forklarede om smushi og delte opskrifter ud – ikke mindst fordi de ikke havde skrevet mængdeangivelser på, for vi skulle da lige udfordres lidt extra! Det lød megasvært, synes jeg, og jeg har aldrig lavet hjemmelavet karrysild eller skinkesalat derhjemme.

Jeg satte mig på skinkesalaten, som skulle bestå af en god skinke i tern, ærter og hjemmerørt mayo smagt til med citron og dijonsennep. Pynten, som jo er mindst lige så vigtig i smushiens verden, var blancherede asparges placeret i en løkke af en tynd skive agurk, og til slut toppet med tynde skiver rødløg og lidt karse (men man kan variere selv som man lyster – opskriften foreskrev egentlig spiselige blomster og ærteskud, men jeg brød ikke ligefrem sammen fordi de to ting manglede på toppen af madderne). Og selvom jeg var nervøs, forsvandt min panik lidt da jeg kom igang, for jeg besluttede at håndtere det lidt a la LEGO hvor jeg bare byggede højere og højere 🙂 Resultatet kan du se øverst. Ret blæret, ikke? Smushi er lig udstikkerforme, og derfor endte skinkesalaten som cirkler, kvardrater og hjerter.

Vi fik fremstillet måske ti slags frokost-smushier, plus nogle dessertsmushier (det kommer vi til!). Her kan du se et udvalg, forrest er det karrysild til venstre og hønsesalat til højre.

Billede

Smagsmæssigt er der nogle smushityper, der lægger sig totalt op ad klassisk smørrebrød – men jeg synes, alle smushierne var meeeeget flottere end klassisk højtbelagt smørrebrød. Der var kælet for hver en minimal detalje og det gjorde det bare meget lækrere at sætte tænderne i. Og så var der de udgaver, som bare smagte hundrede gange bedre, end jeg er vant til! Min absolutte favorit var denne gule fætter:

Billede

Den hjemmelavede karrysild, toppet med pocherede vagtelæg, var dagens vinder for mig. Den smagte virkelig fantastisk – jeg synes købe-karrysild er alt for stærk, men den her hjemmelavede var så lækker og afrundet i smagen. Haps!

Billede

Om eftermiddagen – da frokosten lige var sunket til bunds – gik vi ombord i kagesmushierne 🙂 Igen havde udstikkerformene været på overarbejde, og her kan du se et rundt og et firkantet forsøg. Alle kagerne er baseret på hjemmelavet lagkagebund og så toppet med forskellige lækre ting, men ting vi er vant til i det danske kagelandskab, såsom chokolademousse, hvid choko-creme, nougatcreme osv. Men iiihhh, hvor var de dog fine!

Kort sagt: det er virkelig en fornøjelse at sætte tænderne i hjemmelavet smørrebrød – specielt når det tager sig så smukt ud som smushi gør!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s